Kutató-fejlesztő tevékenység

Az INNOVATEXT az elmúlt évek során számos hazai és nemzetközi K+F projektben vett részt és közreműködött aktív partnerként több nemzetközi pályázatban, a Leonardo da Vinci, az EU Keretprogramjai és az EUREKA Együttműködési Programokon belül.

A TEXTRANET - AUTEX - EURATEX nemzetközi szervezetek együttműködésével létrejött konzorciumokban való részvétellel Intézetünk aktívan bekapcsolódott az új K+F+I projektek előkészítő munkáiba is.

Az Intézet nemzetközi kapcsolatai révén jelentős szerepet tölt be a textiliparra vonatkozó nemzetközi és európai szabványok, valamint az EU direktívák hazai bevezetésének szakmai előkészítésében és technológiai centrumként közreműködik a KKV-k európai innovációs folyamatokba történő bevonásában.

Alkalmazott kutatási tevékenységeink célja, hogy a gazdaság számára kínáljunk gyakorlati megoldásokat interdiszciplináris területeken, elsősorban kis- és középvállalkozások számára.

 A HOHENSTEIN csoport tagjaként, textil mérnökökkel, vegyészekkel, biológusokkal és fizikusokkal szorosan együttműködve különböző szakmaterültekre kínálunk a felmerült igénynek megfelelő termék- és technológia fejlesztést és optimalizálást. 

A hazai és nemzetközi kutatási hálózatokkal, grémiumokkal való együttműködés lehetővé teszi, hogy tudásbázisunk folyamatosan bővüljön, ez a know-how képezi az alapját a piacorientált innovációs tevékenységünknek.

Intézetünk több hazai és nemzetközi szervezet tagja, ilyenek a

A nemzetközi OEKO-TEX® Szervezetről

A zürichi székhelyű, nemzetközi OEKO-TEX® Szervezetet 1992-ben alapította meg az Osztrák Textilkutató Intézet és a Német Hohenstein Kutatóintézet. A Szervezetnek jelenleg 18 tagja van. A tagok független vizsgáló és tanúsító intézetek, amelyek összesen 52 képviseleti irodát működtetnek, így a világ 60 országában vannak jelen. Máig több mint 150 000 OEKO-TEX® Standard 100 tanúsítványt adtak ki —  ez évente mintegy 13 300. A világ 98 országában  már 10 000 gyártó, márka és kereskedő rendelkezik OEKO-TEX®  tanúsítvánnyal, amely azt bizonyítja, hogy a termék ártalmas anyagokra bevizsgálásra került.  A Szervezet szolgáltatásai közé tartozik a  textília , a ruházat valamint a bőrtermék teljes előállítói láncára vonatkozó tanúsítvány, a STeP by OEKO-TEX® . A STANDARD 100 by OEKO-TEX® és a gyártástanúsítás megszerzésével a vállalkozás termékeire megkapja a MADE IN GREEN by OEKO-TEX® védjegyet. A textilipari segédanyagokra, vegyszerekre, kikészítőszerekre dolgozta ki a szervezet az ECO-PASSPORT by OEKO-TEX® tanúsítást, és a szennyvíz minőségének ellenőrzésére a DETOX TO ZERO by OEKO-TEX® jelentést. A bőr termékek a LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szabvány szerint  vizsgálják a tanúsítvány kiadásához. Az OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkező termékek és beszállítók, gyártók, kereskedők felkerülhetnek az online beszerzői tájékoztatóba az OEKO-TEX®  Szervezet nyilvános honlapján:  www.oeko-tex.com/en. Az OEKO-TEX® jelen van a közösségi médiában is, ld. Facebook www.Facebook.com/oekotex és Twittert www.twitter.com/OEKO_TEX_Int.