Maszkok vizsgálata és egyéb szolgáltatások

Lakossági maszkok vizsgálata

Lakossági maszkokra az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) munkacsoportja kiadott egy szakmai anyagot, amely ezekre is meghatároz részecskeszűréssel kapcsolatos követelményeket.
A lakossági maszkok a CEN CWA 17553 szerint legalább 70 vagy 90%-át kell kiszűrjék a 2,5-3,5 mikrométer nagyságú átmérővel rendelkező részecskéknek. Bár a lakossági maszkok részecske-szűrőképességére nincs jogszabályi előírás, a gyártó e szabványnak való megfelelőséget igazolva tudja megkülönböztetni termékét a nem minősített lakossági maszkoktól. 
 
Az INNOVATEXT Zrt. lakossági maszkokhoz ügyfelei számára a következő vizsgálatokat végezteti a CEN CWA 17553 ajánlása szerint:
- Légáteresztés, légzési ellenállás
- Moshatóság
- Illeszkedés
- Szűrési teljesítmény
- Címkézés és használati utasítás
A vizsgálathoz szükséges minta mennyisége:  45 maszk típusonként, eredeti csomagolással együtt, beleértve a betétet
A vizsgálat időtartama: 15 -20 nap
 

FFP maszkok vizsgálata

A nemzetközi HOHENSTEIN csoport vizsgáló- és tanúsítókapacitásának bővítésével az INNOVATEXT Zrt is felajánlhatja már ezt a szolgáltatásukat a következő termékekre:

 • Részecskeszűrő félmaszkok: FFP1-, FFP2-, FFP3
  • Szeleppel vagy anélkül
  • egyszer használatos (NR) vagy újrafelhasználható (R)
 • Pormaszkok: Por teszt (D) (2022. március 22-től)

Az EU-típusvizsgálat részei:

 • Szemrevételezéses ellenőrzés
 • Előkezelés: hőmérsékleti hatás (meleg, hideg), be- és kilégzés, mechanikai szilárdság, tisztítás és fertőtlenítés,
 • Légzési ellenállás
 • Szűrőközeg átengedése: nátrium-klorid, paraffinolaj
 • Alászívás, belső szivárgás és viseléspróba vizsgálati személyek bevonásával, beleértve pl. a következők értékelését bőrkompatibilitás, rögzítés a fejre
 • Gyúlékonyság
 • A belélegzett levegő szén-dioxid-tartalma
 • Kilégzőszelep - húzóerő
 • Dolomitpornak való kitettség esetén a belégzéssel tárolt por
 • Címkézés és gyártói tájékoztató

A vizsgálat új és előkezelt mintán történik, maszktól függően 50-75 db mintára van szükség. A vizsgálati mintákat legalább 3 különböző csomagolási egységből kell véletlenszerűen kivenni. A vizsgálati jegyzőkönyv kiállítására a minta beérkezésétől számított 5-6. héten kerül sor. A tanúsítási folyamat időtartama kb. 12 hét.

Orvosi (sebészeti) maszkok vizsgálata

Az egészségügyi vagy sebészeti maszk orvostechnikai eszköz, amelynek viselését a fertőzött vagy fertőzött-gyanús személyek részére, valamint az egészségügyi ellátásban dolgozók részére ajánlják. Tudni kell, hogy ezek egyszer-használatos eszközök, amelyek a további védőfelszereléssel együtt alkalmazva klinikai körülmények között jelentenek védelmet, egyszeri (néhány órás) használat után, akárcsak az egyszer használatos FFP maszkok „eldobandók”, pontosabban jelölt tárolóedényekben veszélyes hulladékként gyűjtendők és ennek megfelelő megsemmisítésükről kell gondoskodni.Az egészségügyi maszkok anyaga baktériumszűrő, amely egyes esetekben 98%-os, azaz megközelítik az FFP3D légzésvédő eszköz szűrési kapacitását. Mivel azonban a maszk nem illeszkedik az arcra, emiatt nem zárja a légutakat és nem gátolja meg az alászívást. Az ilyen maszk védelmi képessége – az alászívása miatt – nem értékelhető! A sebészeti maszkokat az MSZ EN 14683:2019+AC:2019 szabvány szerint vizsgálják, ahol a baktériumok elleni védelmet, a légáteresztő képességet, a fröccsenés elleni védelmet és a mikrobiális tisztaságot ellenőrzik. Követelmények a 3 kategóriához: A baktériumszűrő képesség (BFE) nagyobb-egyenlő 95, 98, 98 % (az osztályoknak megfelelően); a légáteresztés kisebb, mint 40, 40, 60 Pa/cm2 ; a fröccsenésgátlás csak a III. kockázati kategóriába soroltnál lehet nagyobb-egyenlő 16 kPa ; és a mikrobális tisztaság kisebb-egyenlő 30.

Az INNOVATEXT Zrt. anyacége, a HOHENSTEIN orvosi eszközök tanúsítására is jogosult, így ügyfeleink számára ez a szolgáltatást is közvetítjük. A sebészeti maszk vizsgálatával és tanúsításával kapcsolatos információk itt érhetőek el: https://www.hohenstein-medical.com/en/

Műszaki dokumentációk készítése

Tanácsadás - pl.  közbeszerzést kiíróinak

Szakértés, mérnökszolgálati tevékenység

Oktatás, továbbképzés a HOHENSTEIN Akadémiával közösen, illetve a TMTE szervezésében

Egyéb közvetített szolgáltatások:

Hohenstein vizsgálatai

A medtext®  védjegyhez kapcsolódó tanúsítás

Egészségügyi textíliákra, kórházi és szociális intézmények személyzeti ruházatára

A 90-es évek óta oltalom alatt álló medtext® védjegyet az INNOVATEXT Zrt. adja ki egészségügyi textilek terméktanúsítására. Célja, hogy a kiváló minőségű, rendszeresen ellenőrzött termékeknek megkülönböztető jelölése legyen.

A medtext® védjegy előnyei:

 • A medtext® védjegy garanciát biztosít a minőségi követelmények teljesülésére.
 • igényelhető alapanyagokra, késztermékekre (mint pl. ágyneműk; párnák és paplanok; folyadékokkal szembeni ágybetétvédők; takarók; törülközők; függönyök; ellátottak és személyzet ruházata, stb,).
 • A medtext® védjegy egyértelműen versenyelőnyhöz juttatja a gyártót és a forgalmazót a piacon

A medtext® jelölés akkor tüntethető fel, ha az INNOVATEXT Zrt. Terméktanúsító Szervezete tanúsította a termék megfelelőségét.

A tanúsításhoz kapcsolódó követelmények megtekintehtőek: itt

A tanúsítást a termék gyártója vagy a forgalmazója kérelmezheti. A tanúsítvány 5 évig érvényes. A Tanúsító Szervezet évente egyszer ellenőrzi a terméket.