30 éves jubileumát ünnepli idén az OEKO-TEX

2022/03/08

Sajtóközlemény

Az 1992 márciusában a Hohenstein Kutatóintézet és az Osztrák Textilipari Kutatóintézet (OETI) partnerségével létrejött egyesület, az OEKO-TEX® Association jövőképe ma is tükröződik a szervezet alapértékeiben: bizalom, biztonság és fenntarthatóság.

Az OEKO-TEX® három évtizede azt a célt követi, hogy a vállalatok és a fogyasztók bizalmát növelje, és lehetővé tegye számukra, hogy felelős döntéseket hozzanak az emberek és a bolygó védelme érdekében.

"Szolgáltatásaink átláthatóságot hoznak a nemzetközi textil- és bőripari ellátási láncokba" - mondja Georg Dieners, az OEKO-TEX® főtitkára. "Lehetővé teszik minden érdekelt fél számára, hogy megfontolt döntéseket hozzon, amelyek segítenek megőrizni bolygónkat a jövő generációi számára."

Az OEKO-TEX® piacvezető szerepe

1992-ben, 20 évvel azelőtt, hogy az ENSZ bejelentette a fenntartható fejlődési célokat, az OEKO-TEX® elindította a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szabványt, amely mára az egyik legismertebb termékbiztonsági címke lett.

Az „Ártalmas anyagra vizsgált az ÖTN 100 szerint” jelölésből alakult ki az OEKO-TEX rövidítés. „A szabványt az OETI fejlesztette ki 1989-ben, a textilökológia és a textilegészségügy iránti növekvő közérdeklődésre reagálva" - emlékeztet az Osztrák Textilkutató Intézet. A STANDARD 100 by OEKO-TEX® alapjául szolgáló határértékeket és vizsgálati módszereket nemzetközileg szabványosították, és legalább évente egyszer a legújabb tudományos eredményekhez és jogszabályokhoz igazítják - ez az elv érvényesül az OEKO-TEX® valamennyi szabványára.

Prof. Dr. Stefan Mecheels, a Hohenstein Intézet tulajdonosa hozzáteszi: "A kezdetektől fogva figyelembe vettük a textilipari értéklánc valamennyi szereplőjének igényeit, és továbbra is a jelenlegi és jövőbeli piaci igényeknek megfelelő megoldásokat dolgozunk ki."

A fenntartható fejlődési célokból (SDG) legalább hét szilárdan beépült az OEKO-TEX® termékportfóliójába. Például az egészséges élet és a jóllét biztosítása (SDG 3) és a vízhez és szanitációhoz történő hozzáférés, a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása (SDG 6) tükröződik a STeP by OEKO-TEX® szabványban, amely a gyártási folyamatokra kiterjedő minősítés, a fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása (SDG 12) és az éghajlatvédelem (SDG 13) pedig az átfogó MADE IN GREEN by OEKO-TEX® termékcímke révén valósul meg.

A nemzetközi szövetség ma 17 független, a textil- és bőripari kutató- és vizsgálóintézetet foglal magában, több mint 60 országban működő kapcsolattartó irodákkal. Ezek a szervezetek felelősek az OEKO-TEX® szabványokban szereplő vizsgálati módszerek és határértékek közös kidolgozásáért, laboratóriumi vizsgálatokat és üzemi auditokat végeznek világszerte egységes előírások szerint. Ezek az átfogó termék- és folyamatauditok biztosítják a megfelelő kockázatkezelést, a fogyasztó- és környezetvédelmet, valamint a jogszabályoknak való megfelelést. Az akkreditált OEKO-TEX® vizsgálóintézetek széleskörű kutatás-fejlesztésükkel fontos betekintést nyújtanak a textil- és bőripar innovációiba. Szorosan együttműködnek a gyártókkal, és az értéklánc minden szakaszában jelentősen hozzájárulnak a kiváló minőségű textil- és bőripari termékek fejlesztéséhez.

A társadalmi és politikai fejlődés tükre

A piachoz közel lenni, és ideális esetben egy lépéssel előrébb járni, elengedhetetlen a folyamatosan változó körülményekhez alkalmazkodó és a fogyasztói elvárásoknak megfelelő vállalatok támogatásához. Ezért az OEKO-TEX® fejlődése nemcsak a tudományos ismeretek, hanem a társadalmi és politikai trendek tükre is. A hangsúly mindig a fenntartható cselekvések és intézkedések szabványosításán van, és az ipar számára megkönnyíti a fenntarthatósági célok gyors és átfogó megvalósítását.

Az információcsere és a konzultáció harmadik felekkel különösen értékes e célból. Az OEKO-TEX® részt vesz különböző nemzetközi, több érdekelt felet érintő kezdeményezésekben, mint például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Partnerség a fenntartható textíliáért, a ZHDC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) és a Greenpeace.

A külső, több érdekelt felet érintő kezdeményezésekkel való együttműködés mellett évente ülésezik az OEKO-TEX® Nemzetközi Tanácsadó Testülete (IAB) is. Az IAB fő feladata, hogy segítsen felülvizsgálni az OEKO-TEX® munkacsoportok következetes és piacorientált szabványfejlesztési javaslatait. Ezen kívül az OEKO-TEX® nyilvános konzultációt folytat az érdekelt felekkel, hogy az összes érdekcsoporttól további ismereteket szerezzen, amelyeket a szabványok további fejlesztésébe integrál.

Három évtizedes tapasztalat felhasználása a jövő érdekében

Az elmúlt 30 évben egyre sürgetőbbé vált az alapítók célja, hogy olyan felelős döntéseket tegyünk lehetővé, amelyek megóvják bolygónkat a jövő generációi számára. Ezért az OEKO-TEX® még határozottabban törekszik átfogó megoldások kidolgozására. Megbízható partnerként állunk az ipar és a fogyasztók mellett az előttünk álló kihívásokban. A 2022 januárjában bevezetett IMPACT CALCULATOR (környezeti lábnyom számítása) mellett, amely segít a STeP by OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkező gyártóüzemeknek csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat és vízfogyasztásukat, a szövetség idén nyáron egy olyan szolgáltatást indít, amely segít a vállalatoknak a közelgő átvilágítási törvényekre (Due Diligence) való áttérésben.

Prof. Dr. Stefan Mecheels a következőképpen fogalmazza meg a kilátásokat: "Közösségként átfogó képet kapunk az iparágról, és ez nagy hozzáadott értéket jelent a márkák, a gyártók, a kiskereskedők és végső soron a fogyasztók számára, tekintettel a fenntartható cselekvés világszerte növekvő jelentőségére".

Az OEKO-TEX®-ről

30 éves tapasztalatával az OEKO-TEX® globális vezető szerepet tölt be abban, hogy a fogyasztók és a vállalkozások felelősségteljes cselekvéssel védjék bolygónkat. Az OEKO-TEX® szabványosított megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják gyártási folyamataikat, és segítsék a kiváló minőségű, fenntartható termékek piacra dobását. Az OEKO-TEX® portfóliójába tartozó valamennyi szolgáltatás az ügyfelek rendszereinek, folyamatainak és termékeinek megerősítését és - végső soron - fenntarthatóbb vállalatok létrehozását szolgálja. Jelenleg több mint 100 országban 21 000 gyártó, márka és kiskereskedő dolgozik együtt az OEKO-TEX®-vel annak érdekében, hogy termékeik potenciálisan káros anyagokra vonatkozó vizsgálatát biztosítsák. Ugyanakkor világszerte fogyasztók milliói használják az OEKO-TEX® címkéket vásárlási döntéseikhez.

Az OEKO-TEX® tanúsított termékek és beszállítók online megtalálhatók az OEKO-TEX® Vásárlási útmutatóban az OEKO-TEX® Buying Guide oldalon. Kövesse az OEKO-TEX®-t a Facebook-on, az Instagram-on, a LinkedIn-en és a Twitter-en, valamint a WeChat-on.

A logo letölthető itt.