Az Európai Unió Törvényszékének döntése az SVHC anyagok árucikkekben való vizsgálatával kapcsolatosan

2015/10/21

Az Európai Unió Törvényszékének döntése az SVHC anyagok árucikkekben való vizsgálatával kapcsolatosan

2015. szeptember 15-én az Európai Unió Törvényszéke (ECJ) a következő döntést hozta:

  • az SVHC (különös aggodalomra okot adó) anyagokkal kapcsolatos, gyártókra, importőrökre és/vagy beszállítókra vonatkozó bejelentési és tájékoztatási kötelezettség (amely a REACh előírás keretein belül bizonyos feltételeknek megfelelő cikkek esetén szükséges) érvényes minden egyes cikkre, amely egy összetett termék (egész cikk) összetevője, és
  • a jelenlévő SHVC anyagra az 0,1 tömeg%-os SHVC küszöbérték számítása a vizsgált cikkre és nem a teljes árucikkre vonatkozik.

.Az OEKO-TEX® Standard 100 szerint végzett laborvizsgálatnál mindig is az volt a gyakorlat, hogy az egyes cikkeket és alkatrészeket (résztermékeket) egyenként vizsgálják és az esetlegesen kimutatott vegyületeket kizárólag közvetlenül a vizsgált cikkre/résztermékre (varrócérna, gomb, kötött kelme, nyomott minta, szövet, címke, fém kiegészítő, stb.) vonatkoztatják, annak mennyiségét is így számítják, nem pedig valamilyen módon a teljes árucikkre/ruhára vonatkoztatva.

Ha pl. egy kabát bélésében kockázatot jelentő mennyiségben mutatnak ki egy kritikus anyagot, akkor kevéssé szakszerű a kimutatott mennyiséget a kabát teljes tömegére vonatkoztatni. Az így kapott érték a bélésben talált ártalmas vegyületek kimutatását „megszépíti” ugyan, de semmiképpen sem javít a tényen, és a bélés a „megszépített” eredmény ellenére is veszélyezteti a kabát viselőjének egészségét. Az OEKO-TEX® Szervezet álláspontja szerint „megszépítéssel” kapott kimutatás a fogyasztó magas szintű védelmét és a megelőzés elvét nem támasztja megfelelően alá és így az nem célravezető.

Európai Unió Törvényszékének döntése nem tesz szükségessé változtatást az OEKO-TEX® Standard 100 szabványban, így arra vonatkozóan semmiféle következménnyel nem jár. A határozat gyakorlatilag megerősíti az OEKO-TEX® Standard 100 által mindig is alkalmazott gyakorlatot, és illeszkedik az OEKO-TEX® Szervezet álláspontjához.