ENTeR Projekt az ETP 2019. évi konferenciáján

2019/05/26

A Textil ETP[1] idei konferenciáját 2019. április 24-25-án tartotta Brüsszelben. A kétnapos konferencián mintegy 30 országból több mint 180 tag és döntéshozó vett részt. A konferenciának része volt az ETP tagjainak közgyűlése is, amely Michael Kamm urat választotta meg új elnökének.

A konferencia célja az európai textil- és ruhaipar jövőt meghatározó technológiai, ipari és politikai irányvonalainak feltárása volt. Az évente megrendezett konferencia idén az ETP és az EURATEX (Európai Textil- és Ruhaipari Szövetség) közös rendezvénye volt. A konferencia mottója: „körforgásos-, bio-alapú és digitális”

A textil- és ruházati iparág Európában és világszerte radikális változásokon megy keresztül, a piac, a technológia és a jogszabályok változásának hatására, és a változások hatása, hogy az ágazat fenntarthatóbbá, felelősségteljesebbé és fogyasztó-orientáltabbá válik.

A „gyártsd le - használd – dobd el” mottóval jellemezhető lineáris életciklust egy körforgásos modellre kell cserélni, amely vagy újrahasznosítja és újra felhasználja az ipari gyártásban felhasznált anyagokat, vagy biztonságosan visszavezeti azokat a biológiai körforgásba.

A legfontosabb textilszál-típusok biokémiai újrafeldolgozásának technológiai megvalósíthatóságát és a módszer gazdasági életképességét vizsgáló EU-projekt a RESYNTEX, amelyről a konferencia egyik szekciójának. előadásai szóltak. Az eredményeket bemutató előadásokból világossá vált, hogy a projekt jelentős technológiai fejlesztésnek számít, amely során megalapozott üzleti forgatókönyv szerint és életciklus-elemzések elvégzését követően hoztak létre egy kísérleti üzemet a szlovéniai Mariborban. Mivel a nagymennyiségű ipari textil hulladék felhasználása ma még mindig túl hosszú folyamat eredménye, a RESYNTEX ülés végén a szakértői testület arra a következtetésre jutott, hogy jelentős további technológiai fejlesztésekre van szükség ennek lecsökkentésére.  Mielőtt jelentős ipari beruházásokat lehetne megvalósítani, intelligens szabályozási és gazdasági ösztönzőkre is szükség van, csak ezekkel együtt lehet a hulladékfeldolgozásban továbblépni.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt szintetikus fosszilis alapú textilszálak látszólag megállíthatatlan piaci részesedésének növekedése a politikai és piaci nyomásnak köszönhetően hamarosan megfordulhat, mert erős a nyomás a szén-dioxid kibocsátás és a szárazföldi és a tengeri (mikro) műanyag szennyezés csökkentésére.

Valószínűtlen, hogy a főbb természetes szálak termelése, mint a pamut vagy a gyapjú kielégítse a világszerte növekvő piaci igényt, ezért a mesterséges cellulózok és az egyéb, bio-polimer alapú rostok széles választéka várhatóan jelentősen növeli ezek piaci részesedését az elkövetkező évtizedekben. Az Bio4Self néven futó EU-s projekt eredményei azt mutatták, hogy a bio-alapú textilszálak a ruházati és lakástextilként való alkalmazáson túl is jól felhasználhatók, hiszen érdekes megoldásokat kínálnak számos technikai területen, pl. textil- vagy szálerősítésű kompozitként is. 

Paolo Canonico, az ETP elnöke a konferenciát megnyitó beszédében kijelentette: „A legtöbb szakember egyetért abban, hogy megállíthatatlan a trend a körforgásos, bio-alapú, digitális és intelligens textil- és ruhaipar felé, de ebben a folyamatban még nagy a technológiai, politikai és gazdasági bizonytalanság.” Az elnök ezért felszólította az uniós döntéshozókat, hogy a jövőben is támogassák a változásra irányuló programokat és fejlesztéseket, hogy a szükséges átmenet, különösen az ágazat számos kisebb vállalata számára is sikeres legyen. 

Az ETP konferencia megnyitását követő első előadó Janez Potocnik, az EU korábbi kutatási és környezetvédelmi biztosa volt, aki hangsúlyozta, hogy „Európában és világszerte a jelenlegi éghajlatváltozási politikák túlságosan egyoldalúan csak a CO2 kibocsátásra és az energiafelhasználás csökkentésére koncentrálnak, ugyanakkor figyelmen kívül hagynak más fontos elemeket, mint például milyen mennyiségben használjuk ma fel a területeinket, a földet, a vizet és a különböző nyersanyagokat, hogyan lehet elérni globális szinten a jólét növekedését és ezt szétválasztani az erőforrások felhasználásának növekedésétől. A divatipar a textíliák és ruházati cikkek gyártásával saját maga is hozzá kell járuljon a jövőben ezeknek az erőforrásoknak a felelősségteljesebb kezeléséhez, ha fenntarthatónak akarja nevezni magát. ”

Peter Dröln, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának ipari technológiákért felelős igazgatója, beszédében ösztönözte az ágazatot és a kutatók közösségét, hogy „valósítsanak meg merész elképzeléseket és globális méretekben hatásos textilinnovációkat az Európai Unió következő HORIZON EUROPE nevű kutatási és innovációs keretprogramjában”. A jelenleg kidolgozás alatt álló programot 2021 elején hirdetik meg. 

Az ETP konferencián részt vett Dr. Kokasné Dr Palicska Lívia, az INNOVATEXT Zrt. vezérigazgatója is. A konferencián poszterként bemutatták az ENTeR néven futó és a textil hulladékok hatékony felhasználását célzó uniós támogatású projektet is, amelyben az INNOVATEXT az egyik magyar partner.  A konferencián a projekt megvalósítására alakult konzorcium vezetője az olasz CENTROCOT Intézet, a cseh INOTEX, valamint a német STFI partnerintézet is képviseltette magát. Az ENTeR partnereinek jelenlévő képviselői, élükön Roberto Vanucci projektmenedzserrel, megbeszélést tartottak a RESYNTEX projektben résztvevő szakemberekkel. Megállapították, hogy mindkét, a textilhulladékok csökkentését is megcélzó uniós finanszírozási projektben vannak közös területek és célkitűzések, így a kooperáció eredményesen hozzájárulhat mindkét esetben a projekteredmények fenntartásához és terjesztéséhez. Egyeztettek arról is, hogy a Mariborban felépített új kísérleti üzem megtekintésére szervezett nyílt napon az ENTeR partnerei is részt fognak venni, hogy megtárgyalják az esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségeit.
A tárgyalásra 2019. május 23-án került sor a szlovéniai Mariborban.


[1] – Az Európai Textil Technológiai Platform (Textil ETP) – az európai textil- és ruhaipar jövőjét szolgáló szakértői hálózat, amely összekapcsolja a textil és ruházati kutatással és innovációval foglalkozó valamennyi érdekelt felet Európában. A 2004-ben elindított platform az európai textilkutatás és innováció legnagyobb hálózata, amely mintegy 200 tagszervezetet és több mint 500 egyéni szakembert egyesít Európa-szerte. További információ: www.textile-platform.eu