Fenntarthatósági Szakmai Fórum

2018/12/07

2018. december 3-án került megrendezésre “Fenntarthatóság a textil-, ruha-, bőr- és cipőiparban” címmel a Magyar Könnyűipari Szövetség szakmai fóruma Budapesten, a Corvin Hotelben. A mintegy 90 érdeklődő részvételével lezajlott esemény célja az volt, hogy nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával, tapasztalatcserével ösztönözzék a magyar TRBC-szektor szereplőinek elköteleződését a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság mellett.

Előadást tartott Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának titkára, Kokasné Dr. Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke; illetve az iparág legnagyobb nemzetközi szervezeteinek képviselői: Dunja DrmaČ, az Európai Textil Szövetség (EURATEX) fenntarthatósági szakértője; Carmen Arias Castellano, az Európai Cipőipari Szövetség (CEC) főtitkára; Gustavo Gonzalez-Quijano, az Európai Bőripari Szövetség (COTANCE) főtitkára, valamint Dr. Holger Cebulla professzor, a Chemnitzi Műszaki Egyetem “Sustainable Textile School” programjának egyik vezetője.

Intézetünk közreműködött a fenntarthatósághoz kapcsolódó ágazati jó gyakorlatok szekciójában, melynek első előadója Judith Meyer, az OEKO-TEX® Association munkatársa volt. Prezentációjában bemutatta a Made in Green by OEKO-TEX® védjegyet, mely a piacon egyedülálló módon tökéletes átláthatóságot biztosít a vásárlók számára: garantálja, hogy a termék ártalmas anyagokra vizsgált, továbbá környezetbarát, biztonságos és társadalmilag felelős módon gyártott. Ezen kívül a tanúsított termékek QR-kód és azonosítószám segítségével egyedileg azonosíthatóak és származásuk is visszakövethető. Az OEKO-TEX® olyan független tanúsítványrendszert kínál textil- és bőrtermékekre és előállítási folyamataikra, melyek segítik a gyártókat, hogy fenntarthatósági erőfeszítéseiket jól láthatóan kommunikálják a fogyasztók felé, növelve vásárlóik termékbe vetett bizalmát.

A téma második előadójaként Krain Tamás, az INNOVATEXT Zrt. projekmenedzsere vázolta az Interreg Central Europe ENTeR projektjének félidei eredményeit. 5 közép-európai ország (Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország és Magyarország) közreműködésével összeállítottak egy stratégiai ütemtervet, melyben 5 irányból közelítik meg a textilhulladék-kezelés kérdését: jogi, hulladékmenedzsment, kutatás és technológia, kommunikáció és oktatás. Egy online platform kialakításán is dolgoznak: ezen keresztül a textil- és ruhaipari termelő vállalatok gyártási melléktermékeiket tudják egymás között hasznosítani, ezzel egy új, zöld piacot létrehozva a hulladékok és alternatív nyersanyagok részére, és növelve a cégek innovációs kapacitásait.

A prezentáció külön kitért a magyar textilipar SWOT-elemzésére, amit az érintett cégek által kitöltött kérdőívek, interjúk és helyszíni látogatások alapján állítottak össze.  Ebből is világosan kitűnik, hogy a magyar vállalokzások erősen érdeklődnek a hulladék-újrahasznosítási lehetőségek iránt, ám a körforgásos modell eléréséhez még technológiai fejlesztésekre és oktatásra van szükség.

A szünetben sor került egy kerekasztal-beszélgetésre az EURATEX képviselőjével, amelyen 12 hazai cég hulladékmenedzsmenttel kapcsolatos tapasztalatai kerültek megvitatásra. A szervezet Brüsszelben képviseli a textil- és ruhaipar érdekeit az Európai Unió intézményi szintjén, ezzel segítve a döntéshozó szervek és az ágazat igényeinek egyensúlyát. Jelenleg a hulladékkezelésre vonatkozó és tervezett jogszabályi változások miatt gyűjti össze az iparági véleményeket. 

A rendezvény ideje alatt az előtérben díjnyertes magyar tervezők kollekcióit tekinthették meg a vendégek. Az utolsó előadás keretén belül megismerhettük a Naturtex és az Enemy in the Wardrobe márkák jó gyakorlatait a fenntarthatóság terén. Bemutatta még Németh Nini Minimal wardrobe ruha- és táskakollekcióját; Veszprémi Gabriella bőripari melléktermékek felhasználásával kialakított Layers technológiáját és cipőit, illetve Vetlényi Alma hulladékmentes szabásmintákkal készült zero waste-ruháit.

A rendezvény sajtó- és teljes képanyaga, illetve a prezentációk mindegyike elérhető a Magyar Könnyűipari Szövetség oldalán.