HOHENSTEIN együttműködik az Under Armour céggel a textiliákból eredő mikroszálak kibocsátásának vizsgálatához

2024/01/19
Az Under Amour a HOHENSTEIN intézettel együttműködve egy újonnan kifejlesztett vizsgálati módszerrel jelent meg a piacon. Ez az értéklánc mentén segíti a textilipari vállalatokat abban, hogy a termékfejlesztés során alacsony mikroszál-kibocsátású anyagokat fejlesszenek ki. A vállalatok a vizsgálati módszerhez szükséges készlet segítségével maguk is elvégezhetik a teszteket, vagy megbízhatják erre HOHENSTEINt.
"A textilszál-kibocsátás és mikroműanyag-szennyezés egyik vezető kutató- és vizsgáló laboratóriumaként ez az új módszer tökéletesen kiegészíti jelenlegi vizsgálati portfóliónkat. Büszkék vagyunk arra, hogy semleges harmadik félként támogathatjuk az Under Armourt és beszállítóit a tesztelés és a műszaki tanácsadás terén" - hangsúlyozza Dr. Timo Hammer, a HOHENSTEIN ügyvezető igazgatója. A vizsgálathoz elég egy készletet beszerezni. Sorozatos vizsgálatok végzéséhez a koptatáshoz szükséges fogyó anyagokat a projektpartnertől, a James Heal cégtől lehet beszerezni. Az új készlet segítségével az Under Armour megbízhatóan értékelheti a beszállítók anyagainak minőségét és csökkentheti a nem megfelelő minőségű termékek arányát.
A HOHENSTEIN ügyfelei számára is hasznos a tesztkészlet a mikroműanyag-vizsgálatokhoz, mivel viszonylag olcsó, gyors előzetes tesztelést tesz lehetővé, és így már a korai szakaszban jobb eredményeket biztosít a végtermékre vonatkozóan. A szintetikus és természetes textíliák gyártása, viselése és tisztítása során a természetes szálak különböző mértékben válnak le a termékről. HOHENSTEIN és az Under Armour azt várja, hogy vizsgálati módszerük segít az iparnak jobban megérteni és csökkenteni a textilből eredő mikroműanyag problémához való hozzájárulásukat.
"Eddig a textilekből eredő szálkibocsátást az iparági kutatás-fejlesztési tevékenységekbe integráltan vizsgálták, ami jelentős idő- és költségráfordítást jelentett" - mondta Kyle Blakely, az Under Armour innovációs alelnöke. "Az Under Armournál hiszünk abban, hogy a korai beavatkozás kritikus fontosságú a súrlódás hatására a textilről leváló szálak mennyiségének csökkentésében, ezért vizsgálati módszerünket kifejezetten úgy terveztük, hogy megszüntesse ezeket az idő- és költségráfordításból eredő gondokat."
(forrás: HOHENSTEIN)