A Hohenstein Intézet kutatóit az IHK Kutatás - Transzfer díj ezüst fokozatával tüntették ki a kutatás és gazdaság közötti kimagasló szintű kooperációért.

2017/10/10

Az IHK Heilbronn-Franken (Helibronn-Franken Ipari-és Kereskedelmi Kamara) a 2017-es Kutatás-Transzfer díj ezüst fokozatát adományozta a GRAFAT projekt kutatóinak. Az 5000 eurós pénzdíjat Dr. Andreas Schmidt (Hohenstein Intézet) vette át a projektvezető Dr. Bianca Wölfling (Hohenstein Textilinnovációs Intézet gGmbH), és a további projekttag, Dr. Thomas Schubert (heilbronni IOLITEC Ionic Liquids Technologies GmbH) nevében.

A zsűri ezzel a díjjal egy újszerű grafén réteg kifejlesztésére irányuló közös munka eredményét jutalmazta, amelynek célja az volt, hogy egyenletes és tartós bevonatként lehessen a grafént felvinni a textíliára. A lángolást gátló szupervékony grafénréteg jellemzője a nagy rugalmasság és törésállóság, így az jól alkalmazható pl. tűzoltók által használt egyéni védőeszközöknél (EVE) is.

A grafén réteggel jobb lángállóság és kedvezőbb viselési tulajdonságok érhetőek el, mint a jelenleg használatos felületmódosító (rétegelés, kenés) technológiákkal, ráadásul az eljárás lényegesen környezetkímélőbb.

A grafén egyetlen atom vastagságú szénréteg, formáját tekintve egy hatszögű méhsejt-szerű alakzat. Az átlátszó, csak pásztázó elektronmikroszkóppal felismerhető szerkezeti anyag rendkívül jó áram- és hővezető, az acélnál nagyobb a húzószilárdsága és jó a kopásállósága is.  

A grafén területének kutatása elsősorban az anyag vezetőképességére fókuszált, így korábban annak textilipari alkalmazásával alig foglalkoztak. A Hohenstein Intézet kutatói és a német IOLITEC cég egy uniós kutatási program keretében indították el projektjüket 2015-ben „GRAFAT - Textíliák felületmódosítása grafén segítségével” címmel. Az IOLITEC cég a különböző grafén-módosulatok stabil vizes diszperziójának megvalósítását, míg a hohensteini csoport annak vizsgálatát tűzte ki célul, hogy hogyan lehet ezekkel a vizes oldatokkal különböző felületmódosító hatásokat elérni úgy, hogy a hatás tartós legyen. A grafén réteg hőállóságát is vizsgálják tűzoltóruházatokban történő alkalmazhatósághoz.