A lábbelikben előforduló ártalmas anyagok vizsgálata és OEKO-TEX® szabvány szerinti tanúsítása

2022/02/11

A lábbelikben előforduló ártalmas anyagok vizsgálata és OEKO-TEX® szabvány szerinti tanúsítása

A textíliákhoz hasonlóan a lábbeliket is általában hosszú ideig viselik, és gyakran közvetlenül érintkeznek a bőrrel. Ráadásul a cipő viselése meleg és nedves környezetet teremt a lábbeli belsejében. Hosszú élettartamuk ellenére még a textilanyagokból készült cipőket is csak ritkán vagy egyáltalán nem mossák.

Ezért különösen fontos, hogy a lábbelik ne tartalmazzanak káros anyagokat – főként azért, mert egy cipő nagyon sok különböző összetevőből áll. A gyártás különböző fázisaiból származó minden egyes összetevő a káros anyagok lehetséges bemeneti forrását jelenti, ugyanakkor a lábbelinek meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak.

Független, akkreditált laboratóriumainkban mind az eladásra kész cipőket (végtermékek), mind a cipők gyártásához szükséges egyes alkatrészeket (felsőrész, középtalp, talpbetét, sarokbetét stb.) az OEKO-TEX® szabványai szerint vizsgáljuk.

Amennyiben a forgalomba kerülő termék legnagyobb része bőrből készült, akkor a terméket a LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szerint tanúsítjuk.

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® szerinti tanúsításra általában akkor kerül sor, ha a cipő vagy az egyes alkatrészek egésze főként textilanyagokból áll.

Milyen előnyökkel jár az OEKO-TEX® tanúsítás a lábbeliknél?

Márkák, kiskereskedők, gyártók számára

  • Csökkentett piaci kockázat az összes jogi követelménynek való megfelelés révén
  • Hiteles fogyasztói kommunikáció független, világszerte elismert és széles körben használt termékcímke révén

További előnyök az Ön termékei számára

  • a humán-ökológiai biztonságosság, amelyet laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítunk
  • átláthatóság és a tanúsítási költségek csökkentése a már tanúsított alapanyagok és összetevők használata révén

A fogyasztók számára

  • Átfogó és megbízható biztonság a világszerte szabványosított és évente frissített vizsgálati kritériumok, használati körülményeket szimuláló vizsgálati módszerek, valamint a tanúsítvány kiadása utáni ellenőrző vizsgálatok révén;
  • Hitelesség és nyomon követhetőség a tanúsított árucikkek érvényességi ellenőrzése révén.

Miért különleges, ha a lábbelinek van OEKO-TEX® tanúsítása?

Az OEKO-TEX® (STANDARD 100, és a LEATHER STANDARD) tanúsítványt csak akkor adják ki, ha a lábbeli minden összetevője kivétel nélkül megfelel a vonatkozó szabvány előírt kritériumainak az RSL tekintetében (Restricted Substances List, azaz az Aggodalomra Okot Adó Kémiai Anyagok Listája).

A tanúsítás további előfeltétele a helyszíni ellenőrzés (audit) az értékesítésre szánt termék gyártójánál, azaz a cipőalkatrészek beszállítójánál vagy a készcipők gyártójánál. Így biztosítjuk, hogy a vállalaton belüli minőségbiztosítás alkalmas legyen arra, hogy a folyamatos gyártás során megfeleljen az előírt OEKO-TEX® kritériumoknak.

Az Ön nagy előnye - az OEKO-TEX® moduláris rendszer

A STANDARD 100 és a LEATHER STANDARD tanúsítás moduláris koncepción alapul: a tanúsított alapanyagok (pl. felsőrész, bélés) és az egyes összetevők (pl. belső talpbélés, középső talpbetét, külső talp réteg) a későbbi gyártási szakaszokban a káros anyagokra vonatkozó újbóli laboratóriumi vizsgálatok nélkül elismerhetők.

Ez az elv meggyőző előnyöket kínál különösen a márkák és kiskereskedők, valamint a készárugyártók számára:

  • A tanúsított végtermék humánökológiai biztonságáért viselt költségek és felelősség a teljes értékláncban megoszlanak.
  • Az OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkező alkatrészek használatával Ön biztosítja, hogy termékei már a kész lábbelik gyártása előtt megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.
  • Az OEKO-TEX® Vásárlási útmutató (Buying guide) a tanúsított alapanyagok és összetevők ingyenes online könyvtárát nyújtja Önnek, amelyre kifejezetten támaszkodhat is a beszerzés során.
  • Az OEKO-TEX® tanúsítvány megkönnyíti és felgyorsítja a megfelelő beszállítók kiválasztását, ellenőrzését és a velük való kommunikációt.
  • Az OEKO-TEX® optimális eszközök az Ön operatív minőségbiztosításához anélkül, hogy Önnek a humánökológiai termékbiztonságot garantáló know-how-t és erőforrásokat kellene fenntartania.
  • Lábbeli-kollekcióival Ön mindig naprakész a termékfelügyelet tekintetében, mivel az OEKO-TEX® RSL évente frissül, és harmonizálva van a nemzetközi jogszabályokkal, valamint az iparági kezdeményezések káros anyagokra vonatkozó követelményeivel.