Méltányos munkakörülmények és fenntarthatóság a divatiparban - Hogyan?

2019/04/24

A Fashion Revolution Week keretében kerekasztal-beszélgetéseket rendezett a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), „Tudatosan a jövőnkért: etikus és fair trade divatipar” címmel. A két, egymásra épülő esemény április 23-án délután, a Budapesti Metropolitan Egyetemen zajlott.

Az első, „Impact Talk” beszélgetés moderátora Gulyás Emese volt, aki nemzetközi kapcsolatokért és kutatásokért felelős, alapító munkatársa a TVE-nek. Az Innovatext Zrt. vezérigazgatójaként és a Magyar Könnyűipari Szövetség elnökeként Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia vett részt az eseményen, Hannauerné Szabó Annával, a VOSZ Textil és Ruházatipari Szekció elnökével; Varga Évával, a BDSZ alelnökével és Könnyűipari Tagozatának vezetőjével; és Pidl Istvánnal, Pi-Er Technical Kft. ügyvezetőjével együtt nyújtottak áttekintést az etikus divat minősítési rendszeréről.

Az esemény célja az is volt, hogy a fogyasztók mellett a feltörekvő divattervezők is informálódhassanak a már rendelkezésre álló, fenntarthatóságot és a márkák átlátható gyártását biztosító tanúsítványokról és egyéb lehetőségekről. A szervezők fő kérdése: „Mennyire bízhatnak abban a fogyasztók, hogy a minősítéssel rendelkező ruhák valóban jobb körülmények között, kisebb környezeti hatással készülnek?”

A TVE rövid bevezetőben tért ki arra, hogy tudatos fogyasztóként hogyan szűrhetőek ki a kedvező társadalmi és/vagy környezeti hatású termékek. Az Innovatext Zrt., az OEKO-TEX® magyarországi tanúsítójaként és független vizsgáló intézetként, továbbá egy textilhulladék-menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi projekt (ENTeR – Expert Network on Textile Recycling) partnereként több fronton is érintett a fenntartható divatipar kérdésében. Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia bemutatta az OEKO-TEX® különböző tanúsítványait: a STANDARD 100 by OEKO-TEX® címkével ellátott termékek ártalmas anyagokra bevizsgáltak, míg a STeP by OEKO-TEX® tanúsítvány már a textil- és bőripari cégek teljes gyártási folyamatát szabályozza környezetvédelmi-, minőségbiztosítási-, munkavédelmi- és szociális szempontból. A MADE IN GREEN by OEKO-TEX® védjeggyel ellátott termékek pedig biztosítják a vásárlók számára tökéletes átláthatóságot: QR-kód segítségével a textíliák és gyártási folyamataik is egyedileg visszakövethetők.

A méltányos körülmények előmozdításához a textil- és ruhaiparban is elengedhetetlen az iparági összefogás. Ezért dolgozik a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság, mely a munkaügyi kapcsolatokat és a munkaviszonyt érintő ágazati jelentőségű kérdésekben szociális párbeszédet folytató testület.

A Magyar Könnyűipari Szövetség – mely a Körforgásos Gazdaság Platform tagja - évente több alkalommal is szervez textil-, ruha-, bőr- és cipőipari szakmai rendezvényeket, melyek külföldi és hazai előadói számos fenntarthatósággal és szociálisan felelős gyártással kapcsolatos témában nyilatkoznak. Legközelebbi eseményük május 9-én a Könnyűipari Szakmai Nap lesz, melyet a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesülettel közösen rendeznek meg az Óbudai Egyetemen.

Az eseményről megjelent hivatalos cikk itt található: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/divat-es-ami-mogotte-van

/Képek forrása: az esemény Facebook-oldala./