OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítvány fenntartható textilek vegyszereire

2016/02/23

 

A nemzetközi OEKO-TEX® Szervezet bővítette a fenntarthatósághoz kapcsolódó tanúsítványokat tartalmazó portfólióját az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítvánnyal. Ez egy olyan tanúsítási folyamat, amelynek alkalmazásával a textil gyártásban alkalmazott vegyszerek és segédanyagok, mint pl. a színezékek, a funkcionális kikészítéshez használt vegyületek, az appretálószerek, a kenőanyagok, az oldószerek, stb. gyártói bizonyíthatják, hogy termékeik a fenntartható textilgyártáshoz felhasználhatóak.

Az új szabvány jelenleg a bevezetést megelőző teszt-szakaszban van, amelyet az OEKO-TEX ® Szervezet ezt követően, 2016 nyarán fogja hivatalosan is bevezetni.

 Az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítvány két különböző értékelési modulból áll, amelyek egymásra épülnek.

A tanúsítvány iránti kérelmet benyújtó vegyszergyártók minden modul értékelésénél megkapják az aktuális vizsgálati eredményeket, így azokat felhasználhatják a belső minőségellenőrzési rendszerük működésének és a munkabiztonsági irányelveik betartásának ellenőrzéshez is. Ezek az eredmények ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy fejlesszék készítményeiket annak érdekében, hogy még biztonságosabb, és a fenntarthatóságot is biztosító receptúrákat dolgozzanak ki.

  • Első lépésben a gyártók bizalmas és biztonságos formában benyújtják vegyszereik összetételét. A vizsgáló intézet értékeli ezeket a CAS-szám, az OEKO-TEX® Standard 100 és az OEKO-TEX® STeP tiltólistája (MSRL) szerint. Ezek a listák megfelelnek a REACH- és a ZDHC-irányelveknek.
  • Végezetül analitikai vizsgálatra kerül sor, hogy bizonyítható legyen: a vegyszer nem tartalmaz figyelmen kívül hagyott melléktermékeket valamint szennyeződéseket, és megfelel az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítványhoz kapcsolódó követelményeknek.

Azok a termékek, amelyek sikeresen átmentek a két lépcsős értékelésen, megkapják az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítványt.

Ez arra ad garanciát, hogy az eredményesen tanúsított vegyszerek biztonságosan felhasználhatóak az OEKO-TEX® Standard 100 szabvány szerint tanúsított textiltermékek gyártásában, és az OEKO-TEX® STeP tanúsítvánnyal rendelkező üzemekben. Ily módon az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítványt kapott vegyszerek javítják a textil termékek és gyártási folyamataik biztonságosságát. A tanúsítvány ahhoz is hozzájárul, hogy védje a fogyasztókat, a munkavállalókat a textiliparban, és a környezetet a lehetséges káros anyagok negatív hatásaitól.

Az OEKO-TEX® termékpaletta kiegészítése az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítvánnyal lehetővé tette az átfogó felelősségvállalást a termékekre, gyártási folyamatokra vonatkozóan, a teljes textil szállítói lánc mentén.