PFAS vegyületek használatának tiltása az OEKO-TEX tanúsításhoz

2023/01/23

Az OEKO-TEX® betiltja a per- és polifluorozott alkilvegyületek (PFAS) használatát a textíliák, bőr, lábbelik minősítésénél

Az érintett termékek többé nem tartalmazhatják a termékben tartósan megmaradó, egészségügyi kockázatot jelentő PFAS vegyületeket.

A nemzetközi OEKO-TEX szervezet, amely piacvezető az ártalmas vegyi anyagok kiszűrését bizonyító termékcímkék, az etikus és a fenntartható gyártás minősítése terén, megtiltotta a PFAS vegyületek használatát a textíliákban, bőrben és lábbelikben, így ez feltétele is az OEKO-TEX®STANDARD 100, a LEATHER STANDARD és az ECO PASSPORT minősítéseknek.

A tanúsítványok célja annak biztosítása, hogy a termékek ne tartalmazzák az OEKO-TEX® korlátozandó anyagok listáján (RSL) szereplő potenciálisan káros vegyi anyagokat. Ez a lista most már a tartósan megmaradó per- és polifluorozott alkilvegyületeket tartalmazza.

Az OEKO-TEX® évente egyszer frissíti a tiltott anyagokat és azok határértékekeit, figyelembe véve az új tudományos eredményeket vagy jogszabályi előírásokat is.

A frissítéssel az OEKO-TEX® szabványai összhangban vannak a Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC) globális ruházati csoport által tavaly novemberben kiadott iránymutatással, amely a gyártás során korlátozandó vegyi anyagok listájának (MRSL) harmadik változatát tartalmazza. Ebben olvasható a PFAS vegyületeket tilalma is, ami a szervezet várakozásai szerint az iparágban másokat is arra ösztönöz majd, hogy elfogadják iránymutatásait.

Az OEKO-TEX szabványok szerint tanúsított cégeknek és a tanúsítványok meghosszabbításához februárig van idejük megfelelni a frissített követelményeknek.

 

A PFAS vegyületek használatának megszüntetése

Számos iparágban általánossá vált az a tendencia, hogy a PFAS vegyületeket okozatosan kivonják termékeikből, és a szabályozó hatóságok egyre inkább e vegyületek korlátozására törekedtek.

Tavaly több ruházati márka is bejelentette, hogy a következő két évben megszüntetik termékeikben ezeket a termékekben tartósan megmaradó vegyi anyagokat. Az Under Armour ruházati kiskereskedő például közölte, hogy 2024-ig fokozatosan kivonja a szándékosan hozzáadott PFAS vegyületeket minden termékéből.

Az ECHA január 13-án kapjt meg Hollandia, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia közös javaslatát a PFAS vegyületek felhasználásának korlátozására. Az öt ország eredetileg úgy tervezte, hogy a javaslat már tavaly elkészül, de a dokumentáció összetettsége és a bizonyítékgyűjtés során beérkezett információk mennyisége hat hónapos késedelmet eredményezett.