Új OEKO-TEX határértékek 2024-től

2024/01/19

Az OEKO-TEX frissítette szabványainak követelményeit 2024-től a tanúsításhoz

 

ZÜRICH - Az OEKO-TEX® szervezet, a textil- és bőriparban alkalmazott vegyianyagok kezelésének szakértője új előírásokat jelentett be 2024-re - köztük azt is, hogy a PFAS szándékos használatának tilalmát azonnali hatállyal bevezeti a textíliákban, bőrben és lábbelikben.

Míg az OEKO-TEX tanúsítványaihoz tartozó frissített vizsgálati kritériumok, határértékek és irányelvek többsége április 1-jén lép hatályba, az összes fluorra (TF) vonatkozó új határérték már január 1-jétől hatályos.
Az új, 100 mg/kg-os TF határérték az OEKO-TEX® Standard 100, a Leather Standard és sz Eco Passport tanúsításokat érinti, és az a célja, hogy ezek megfeleljenek a PFAS-okra vonatkozó amerikai előírásoknak. Ez a PFAS-okban - amelyek az úgynevezett örökké megmaradó vegyi anyagok, mert a környezetben megmaradnak és ezért tartósságukról kapták a nevüket -  található extrahálható szerves fluor (EOF) korábbi küszöbértékét váltja fel, mert e vegyületeket egy sor súlyos egészségügyi kockázattal hoztak összefüggésbe.

"A PFAS-ok széles körű használata és az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt potenciális veszélye miatt gyors változtatásokra van szükség" - áll az OEKO-TEX® közleményében.

Az OEKO-TEX® szabványrendszerét az új tudományos eredmények és jogi fejlemények alapján új kritériumokkal egészítették ki a habra, a mikroműanyagokra, a GMO-kra és az SVHC-ra vonatkozóan is.

A frissített OEKO-TEX® STeP szabvány megköveteli a tanúsított gyártóüzemektől, hogy a gyártási folyamatokból származó mikroműanyagok kibocsátását aktív kockázatazonosítással és -kezeléssel mérsékeljék és megelőzzék.

Az OEKO-TEX® emellett tovább fokozza együttműködését a ZDHC-vel (Zero Discharge of Hazardous Chemicals, azaz a veszélyes vegyi anyagok zéró kibocsátása), lehetővé téve, hogy az OEKO-TEX® STeP tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok új kedvezményeket kapjanak a ZDHC Supplier to Zero programjában. A ZDHC alapszint (1. szint) esetében a STeP által tanúsított létesítmények számára a díj elengedésre kerül, míg a ZDHC progresszív szint (2. szint) esetében 50%-os kedvezményt kapnak. A részt venni kívánó, STeP tanúsítvánnyal rendelkező vállalatoknak kapcsolatba kell lépniük az OEKO-TEX® vizsgáló intézetükkel.

Egy másik változás, hogy az OEKO-TEX® bőrszabvány nagyobb hangsúlyt fektet a bőranyagok nyomon követhetőségére, és az Európai Unió (EU) erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló új jogszabályaival összhangban megköveteli az anyagok eredetének igazolását.

A genetikailag módosított gyapotra vonatkozó határértékek szintén 10%-ról 5%-ra csökkentek az OEKO-TEX® Organic Cotton minősítés esetében. Az új határérték továbbra is figyelembe veszi az elkerülhetetlen szennyeződéseket.
A Standard 100 (4. és 6. melléklet), a Leather Standard, az Organic Cotton és az Eco Passport tanúsítványok határérték-katalógusai új, különösen veszélyes anyagokkal (SVHC) egészültek ki. Ezek közé tartozik a bisz(4-klórfenil)szulfon és az 1,4-dioxán oldószer, amelyek az OEKO-TEX szerint súlyos hatással lehetnek az emberi egészségre és a környezetre.

A 2024-re vonatkozó új előírások részletesen - a változásokat ismertető nyilvános webináriumokra való regisztráció lehetőségével együtt - az OEKO-TEX® honlapján olvashatók.

(forrás: Ecotextil)