Új OEKO-TEX tanúsítás a felelősségtejes üzletmenethez és Környezeti hatáskalkulátor

2022/01/18

Az OEKO-TEX® legfontosabb innovációja 2022-ben az új környezeti hatásszámító kalkulátor a textil- és bőripar számára. Az új „Impact Calculator” segítségével az egyes gyártóüzemek azonosíthatja az egyes gyártási helyszíneken a CO 2 -kibocsátás és a vízfogyasztás maximális hatását, lépéseket tehetnek a csökkentési célok elérése érdekében, és megoszthatják a szén- és vízlábnyomra vonatkozó adatokat az ügyfelekkel, befektetőkkel, üzleti partnerekkel és más érdekeltekkel.

Az új Impact Calculator már elérhető a STeP by OEKO-TEX® ügyfelei számára. Az iparágspecifikus eszközök az éghajlati célok eléréséhez elengedhetetlenül fontos szén- és vízlábnyom-adatokat nyújtanak. 2022 végén az OEKO-TEX® bevezeti a RESPONSIBLE BUSINESS by OEKO-TEX®-t is, amely egy új, a vállalkozások átvilágítását tanúsító tanúsítvány.

Felismerve a cselekvés szükségességét, az OEKO-TEX® 2020-ban megkezdte az életciklus-értékelési eszközök fejlesztését. Mind a szénlábnyom-, mind a vízlábnyom-számítások mostantól beépülnek a vállalkozás gyártási folyamatára kiadott STeP by OEKO-TEX® tanúsításba.

Ez a tanúsítás tehát lehetővé teszi az egyes létesítmények számára, hogy lehessen:

  • azonosítani a felhasznált vagy előállított anyagokat, valamint a gyártási folyamat maximális szén- és vízhatását.
  • lépéseket tenni a műveletek javítása és a csökkentési célok elérése érdekében.
  • megosztani a szén-dioxid-kibocsátási és vízlábnyom adatokat az ügyfelekkel, befektetőkkel, üzleti partnerekkel és más érdekeltekkel.

A STeP tanúsítás előfeltétele a MADE IN GREEN by OEKO-TEX® termékcímke megszerzésének. Az átláthatóság felé vezető út következő lépése a környezeti lábnyom számítása lesz, amelyet majd felhasználnak a fogyasztói kommunikációban is.

 

Új tanúsítás márkák és kiskereskedők számára: „Felelősségteljes üzletmenet az OEKO-TEX® segítségével”

Az OEKO-TEX® szervezet 2022 közepén bevezeti a RESPONSIBLE BUSINESS with OEKO-TEX® elnevezésű tanúsítványt. Ez egy új tanúsítvány azon márkák és kiskereskedők számára, amelyek az emberi jogokkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi megállapodások alapján dolgoznak. Az OEKO-TEX® célja, hogy segítse a vállalatokat abban, hogy eleget tegyenek az üzletükben és a globális ellátási láncokon belüli átvilágítási kötelezettségeiknek. Az OEKO-TEX® szerinti felelősségteljes üzleti tevékenység normáit az Egyesült Nemzetek Szervezetének az üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveivel és az OECD vonatkozó, a felelős üzleti magatartásra vonatkozó iránymutatásaival összhangban dolgozták ki.

További információ erről a tanúsításról itt olvasható: