Új OEKO-TEX® szabályok 2020

2020/01/07

Az új év elején az OEKO-TEX® frissítette tanúsítványaira és szolgáltatásaira vonatkozó, már meglévő irányelveit, az érvényes tesztkritériumokkal és határértékekkel együtt – összhangban a fogyasztók védelmével és a textil- és bőrtermékek fenntarthatóságával. Egy átmeneti időszak után valamennyi új szabály 2020 április 1-jével lép életbe. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb változásokat.

 

A MADE IN GREEN by OEKO-TEX® már a bőrtermékekre is vonatkozik

A MADE IN GREEN címke 2015-ös bevezetése után, 2020 januárjától kezdve a fenntarthatósági védjegy a bőrárukra is elérhető lesz. 2019-ben a STeP tanúsítvány hatáskörét a bőrgyártó üzemekre is kiterjesztettük. Az OEKO-TEX® most még egy lépést tesz a bőrtermékek integrációja felé a MADE IN GREEN védjeggyel. A MADE IN GREEN címkével ellátott bőrtermékek a LEATHER STANDARD-nek megfelelően ártalmas anyagokra teszteltek, illetve környezetbarát létesítményben, szociálisan méltányos munkahelyeken készülnek, a STeP előírásaival is összhangban. Ez biztosítja, hogy a fogyasztók a bőrtermékeket – mint például ruházat, cipők és bútorhuzat -  is nyomon követhetik egy, a címkén található egyedi termékazonosító vagy QR kód segítségével, és megtudhatják, mely országokban és üzemekben gyártották a terméket. A kritériumok teljesülésének kontrollálására az OEKO-TEX® az ipari létesítményeket képzett auditoraival ellenőrzi. A MADE IN GREENt a Greenpeace a piac legszigorúbb termékvédjegyei közt tartja számon.

 

Új határértékekkel kiegészített nyilvántartások

A szokásos egyéves megfigyelési periódus után a karcinogén N-nitrózaminok és N-nitrozálható anyagok is a STANDARD 100 és LEATHER STANDARD által korlátozás alá eső anyagai közé kerültek. Szintén egyéves megfigyelés után a STANDARD 100 már a gyomirtó glifozát és sóinak határértékeit is tartalmazza. Az arzén és higany mérgező nehézfémek teljes tartalmára vonatkozó határértékeket szintén meghatározták a STANDARD 100 és LEATHER STANDARD szabványokban. A textíliákban található maradékanyagokra vonatkozó szigorú határértékek által hozott változások összességében mérsékeltebb hatást fognak gyakorolni a környezetre, a dolgozókra és a fogyasztókra is.

 

Új anyagok megfigyelés alatt

2020-ban az OEKO-TEX® számos új vegyi anyagot fog figyelni a legfrissebb tudományos eredmények alapján, összhangban a pontos előírásokkal. Ez elsősorban az újabban SVHC (különös aggodalomra okot adó anyagok) besorolás alá kerülő anyagokat érinti, amelyek, a REACH emberi egészségre és környezetre vonatkozó rendelete alapján különösen veszélyes jellemzőkkel azonosítottak, illetve az aril-aminok csoportjába tartozó vegyületeket. Mindazonáltal, számos színezék, növényvédőszer és perflour-tartalmú vegyület (PFC-k) szintén alapos vizsgálatra kerül a jövőben.

 

A DETOX TO ZERO egyesülése a STeP by OEKO-TEX®-szel

A vegyi anyagok biztonságos kezelése és a szennyvíz ellenőrzése a termelőüzemekben már régóta fontos része a STeP tanúsításnak. A textil- és bőrgyártás egyre összetettebb követelményeinek kezelése érdekében 2020 április 1-től a DETOX TO ZERO kötelező eleme lesz azon STeP-tanúsított létesítmények esetében, ahol nagy mennyiségű vizet és vegyi anyagokat használnak (wet plants).

Az új rendelet pozitív vonatkozása a jövőben a STeP MRSL (Manufacturing Restricted Substances List - gyártásban használt korlátozott veszélyes anyagok listája) és a Greenpeace Detox kampányának ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals - veszélyes vegyi anyagok nulla kibocsátása) kritériumrendszerének összhangja lesz.

 

Január végétől a www. oeko-tex.com oldalon ingyenes webinar lesz elérhető a 2020-as új OEKO-TEX® szabályzásokkal kapcsolatos részletes információkkal.

Az új követelmények részletesen a www.oeko-tex.com oldal Downloads menüpontjából érhetőek el. (https://www.oeko-tex.com/en/downloads)

 

Az OEKO-TEX®-ről

Több, mint 25 év tapasztalattal az OEKO-TEX® globálisan vezető szerepet tölt be abban, hogy segítséget nyújt fogyasztók és vállalatok számára a bolygó védelmében, a felelős kereskedelmen keresztül. Az OEKO-TEX® szabványosított megoldásokat kínál, melyekkel ügyfeleink optimalizálhatják gyártási folyamataikat és hozzájárulhatnak a magas minőségű és fenntartható termékek piacra juttatásához. Valamennyi szolgáltatás, mely az OEKO-TEX®portfólió része, segíti ügyfeleinket rendszereik, folyamataik és termékeik erősítésében, végső soron pedig még fenntarthatóbb vállalatok létrehozásában. Jelen pillanatban 14 000 gyártó, márka és viszonteladó csaknem 100 országban dolgozik együtt az OEKO-TEX-szel, hogy biztosítsa, termékeik a lehetséges káros anyagokra bevizsgáltak. Ezzel egyidejűleg, világszerte fogyasztók milliói használják az OEKO-TEX® címkét vásárlási döntéseik támogatására. Valamennyi OEKO-TEX® által tanúsított termék megtalálható az OEKO-TEX® Buying Guide-ban, a www.oeko-tex.com/products oldalon. Kövesd az OEKO-TEX®-et Facebookon, LinkedInen és Twitteren is!

© OEKO-TEX®

 

Az eredeti, angol nyelvű sajtóanyag megtalálható az OEKO-TEX® oldalán.