A PVC-től a PLA-ig

2023/11/27

Az Iparművészeti Múzeum kurátorának, Horváth Juditnak a felkérésére rendhagyó kémiaórát tartott a műanyagokról az INNOVATEXT Zrt. vezérigazgatója és Dr. Tátraaljai Dóra, a BME MGL laborvezetője 2023. november 24-én a Ráth György villában.

Az előadás Buliash Todaeva Körforgásban című kortárs design kiállításához kapcsolódott: https://port.hu/esemeny/kiallitas/korforgasban-buliash-todaeva/event-6024834

A Körforgásban című sorozat keretében arra kérte az Iparművészeti Múzeum a kortárs designereket, hogy válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot a múzeum gyűjteményéből, és abból inspirálódva hozzanak létre saját designt. Az új tárgy(ak) bekerül(nek) a múzeum gyűjteményébe. A tervezés folyamatáról film készül, a kiállítást illusztrációkban gazdag katalógus kíséri.

Reméljük, hogy sikerült egy kis bepillantást adni az elmúlt évszázad során kialakuló új tudományterület, a polimerkémia anyagtudományi fejlesztéseibe, aminek eredményei a divatot is átformálták.
A fenntarthatóság ma egyre fontosabb - mit tehetünk tehát az egykor a természet megóvásáért kutatott,ma a bolygónkat veszélyeztető mennyiségű műanyagokkal?
Bár a kérdés megválaszolására ebben a körben csak néhány példát adhattunk, bízunk abban, hogy sikerült gondolatokat ébreszteni…

Az előadás pdf verzióban itt megtekinthető.