Zokniból kaprolaktám - úton a körforgásos gazdaság felé

2019/05/27

Textil hulladékból kémiai úton előállított értékes nyersanyag - megnyílt Szlovéniában a kísérleti üzem

Az uniós támogatással megvalósuló @RESYNTEX projekt keretében új kísérleti üzem nyílt Mariborban a textil hulladékok felhasználására. Az üzemet a 2019. május 23-ra meghirdetett nyílt napon mutatták be a széles nyilvánosságnak.

A használt textíliák gyűjtéséből származó vagy az ipari feldolgozás során keletkező hulladékok többsége hulladék lerakókban végzi és/vagy ártalmatlanításra (égetésre) kerül. Számos kutatás irányul arra, hogy a textil hulladékból szekunder nyersanyagot nyerjenek. Egy sikeres megoldást mutat be a Resyntex projekt keretében megvalósult új beruházás, amely lehetőséget ad arra, hogy a nyersanyagösszetétel szerint szétválogatott textil hulladék (pamut, pamut/poliészter, poliamid 6, poliamid 6.6 és poliészter) depolimerizációjával és elszíntelenítésével értékes monomert állítsanak elő.

A kezdeti kísérletek laboratóriumi méretekben tették lehetővé a reciklálást. A szlovén kísérleti üzemben a világon egyedülálló módon nyílt lehetőség ara, hogy üzemi körülmények között állítsanak elő nagy tisztaságú monomert textil hulladékból. A kémiai úton történő lebontás és elszíntelenítés technológiai fejlesztését a projekt konzorciumi partnerei valósították meg. A kísérleti üzem gépsorát, a nagy hőmérsékleten és nagy nyomás alatt működő tartályokat és a vegyszeradagolókat egy olasz gépgyártó fejlesztette ki. A szennyvíztisztító berendezéssel ellátott kísérleti üzem zárt rendszerében működő technológia képes az aprított textilhulladékból akár folyékony kaprolaktámot is előállítani. Így lehet a megunt vagy kiselejtezett zokni akár a műanyag- vagy a festékipar új nyersanyaga, vagy a kidobott pamutpóló vagy a farmerből nyert cellulózpép értékes alapanyag a viszkóz és a lyocell szálgyártáshoz– megteremtve mindezzel a körforgásos gazdaság alapjait.

Az nyílt napon bemutatott technológia elterjedésével és a hulladékok ilyen módon történő hasznosításával a jövőben jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, és a szintetikus szálgyártás kőolajigénye is. A monomer más iparágakban (vegyipar, bútoripar, kozmetika stb) pl. faipari kötőanyagként, de akár bioetanolhoz is hasznosítható. Vannak azonban olyan területek, ahol nem lehet hulladékból nyert monomerből készült polimert felhasználni, még annak nagy tisztasága esetén sem. Ilyen az élelmiszeripar, ahol a közvetlenül étellel érintkező csomagolásra szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak. A bemutatón elhangzott, hogy a technológia elsősorban a szétválogatott hulladékoknál alkalmazható, de a pamut/poliészter keverékből álló textilhulladékoknál is sikeres. Az elasztántartalom sem probléma, ha az nem éri el a 10%-ot.

A hulladékok kémiai úton történő feldolgozása iránt világszerte igen nagy az érdeklődés.  A nyílt napra Európa számos országából érkeztek érdeklődő szakemberek. Jelen volt többek között a Lenzing, a Sympatex cég, de több skandináv, horvát, francia, angol stb.  hulladékfeldolgozással vagy felhasználással foglalkozó vállalat és designer is.

A nyílt nap rendezvényén az INNOVATEXT Zrt. képviseletében Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia vezérigazgató és Márton Mária Magdolna vegyészmérnök vettek részt. Az INNOVATEXT ENTeR néven futó kutatási projektje a textil hulladékokkal kapcsolatos, így az intézet maga is érdekelt a körforgásos gazdaság előmozdításában. Az esemény kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre is, így a networking programban a szakemberek egyeztettek arról, hogy a Resyntex és az ENTeR projekt patnerei a jövőben hogyan tudnak együttműködni. Az együttműködés keretében meghívást kapnak majd a Resyntex kutatói az ENTeR projekt idén Szlovéniában megrendezett eseményére.

A nyílt napot követően az INNOVATEXT szakemberei látogatást tettek a Maribor Műszaki Egyetem textiles kollégáinál is. A Dr. Jelka Gersak professzorasszonnyal és a tanszéken vendégeskedő horvát Snježana Firšt Rogale adjunktussal folytatott megbeszélés célja az volt, hogy az ENTeR projekt keretében 2020-ban rendezendő horvát textil fórumot előkészítsék. A horvát eseményre a Zágrábi Műszaki Egyetemen minden év januárjában megrendezésre kerülő textil napok keretében kerülhetne sor, azaz 2020 januárjában. A rendezvény szervezésével kapcsolatosan az ENTeR projekt konzorciumvezetője és az INNOVATEXT projektkoordinátora haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a horvát vendéglátókkal.

 

/Képek: https://twitter.com/RESYNTEX/