A fenntartható gyártás tanúsítása a OEKO-TEX® STeP szerint

OEKO-TEX® STeP tanúsítás 

A korábbi OEKO-TEX® Standard 1000 -et felváltó OEKO-TEX® STeP  a fenntartható textil- és bőrgyártásra adott tanúsítás. Ez a tanúsítási rendszer a textil és bőr ellátási láncon belül azon márkák, kereskedő cégek és gyártók számára készült, amelyek a fenntartható gyártás terén elért eredményeiket átlátható, hiteles és közérthető módon kívánják kommunikálni a nyilvánosság felé. A tanúsítás elérhető a gyártás bármely fázisában, pl. a textil ellátási láncban a szálgyártástól kezdődően a fonodákon, szövödéken, kötödéken, kikészítő üzemeken át a végtermék gyártókig és a textil logisztikai központokig.

A STeP tanúsítás célja a környezetbarát gyártási folyamatok, az optimális egészségvédelem és biztonságtechnika, valamint a szociálisan elfogadható munkakörülmények folyamatos biztosítása. A STeP szabvány és az elvárások folyamatos, dinamikus továbbfejlesztése lehetővé teszi a tanúsított cégeknek, hogy tovább javítsák környezeti teljesítményüket és szociális felelősségvállalásukat, valamint a hatékonyságukat. Ezáltal kerülhetnek a piacon a lehető legjobb versenyhelyzetbe.

 

Kérdések és válaszok, valamint részletes információ a globálisan működő márkák, kereskedő cégek, textil-, ruha- , a bőr-, cipőipari gyártók számára elérhető előnyökről, az értékelő pontozási rendszerről, auditokról, tanúsításról elérhető az OEKO-TEX® honlapon, az itt letölthető tájékoztatóban, vagy a textile [a] innovatext.hu e-mail címen.

OEKO-TEX®  Környezeti hatás kalkulátor (Impact Calculator) 

Az eszközzel kiszámítható a textil- ruha- bőr- és lábbeli termékek gyártásának víz- és szénlábnyoma. Az OEKO-TEX® Impact Calculator tehát a környezeti hatásokhoz leginkább hozzájáruló anyagok és folyamatok értékelését teszi lehetővé, hogy a gyártóüzemek célzottan csökkenthessék a környezet kíméléséért tett erőfeszítéseiket. A víz- és szénlábnyom számítása a következőkre vonatkozik:

  • Minden egyes technológiai lépés
  • A teljes folyamat
  • 1 kg anyag/termék
Az eszköz önkéntes használata minden olyan létesítmény számára biztosított, amely OEKO-TEX® STeP tanúsítványt igényel (vagy jelenleg is rendelkezik).

További információ ITT érhető el.
 

OEKO-TEX® DETOX TO ZERO tanúsítás  

Az OEKO-TEX® DETOX TO ZERO egy átfogó tanúsítás, amely előkészíti a vállalatot arra, hogy megfeleljen a Greenpeace Detox kampányában előírt követelményeknek. Éves jelentést ad a használatban lévő vegyszerekről, kiértékeli a szennyvíz és a szennyvíziszap minőségét, valamint a megtett környezetvédelmi intézkedéseket, ezáltal a gyártó és partnerei folyamatosan működő  monitoring-rendszerrel rendelkeznek a Detox kampány szerinti megfelelőség eléréséhez .

További információ az OEKO-TEX® honlapon érhető el.