Termékvizsgálat és tanúsítás OEKO-TEX® STANDARD 100, OEKO-TEX® ORGANIC COTTON és OEKO-TEX® LEATHER STANDARD szabványok szerint

Textil és ruhaipari termékek, kellékek, kiegészítők tanúsítása

Az OEKO-TEX® STANDARD 100 megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít. Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.
A védjegy létrejöttét a vásárló igény minél magasabb színvonalú kielégítése indokolta. A textil lánc, amely a textil termék gyártási folyamatát és értékesítését foglalja magában, globális és igen összetett folyamatok eredményeként állít elő terméket. A különböző szabályozások miatt ez humánökológiai kockázatot jelenthet. Az OEKO-TEX® követelményrendszer az első, amely tudományos alapokon nyugvó, egységes összehasonlítási lehetőséget ad a textil-és ruhaipar részére, és amely a textil lánc valamennyi fázisára kiterjed, vizsgálva a termékben előforduló, lehetséges veszélyes anyagokat. Az ilyen megkülönböztető jellel ellátott termék a káros (rákkeltő, allergiát okozó stb.) anyagok szempontjából szigorúan tesztelt.
A szigorú követelményrendszert az 1992-ben létrehozott az OEKO-TEX® Szervezet (International Association for Research and Testing in the Field of Ecology) határozza meg. Az INNOVATEXT Zrt. e szervezet tagjaként 1994 óta végez vizsgálatokat és tanúsít a OEKO-TEX® STANDARD 100 szerint.

Az OEKO-TEX® honlapról angol-német nyelven letölthetők az aktuális szabványok, valamint az OEKO-TEX® tanúsítványt igénylő dokumentumok.

 

Az OEKO-TEX® ORGANIC COTTON független vizsgálati és tanúsítási rendszer a textilnyersanyagok, a félkész-, és végtermékek valamennyi feldolgozási szakaszára, valamint a kiegészítő anyagokra vonatkozóan. 

 

Attól függően, hogy termékei milyen arányban tartalmaznak biopamutot, az alábbi OEKO-TEX® tanúsítványok és címkék szerezhetők meg:
Bővebb információ: ITT

100% Organic
Minimum 70% Organic
< 70% Organic

 

Bőr, bőrdíszmű és lábbeli tanúsítása

Az OEKO-TEX® LEATHER STANDARD szabvány szerinti tanúsítványról szóló magyar nyelvű információ itt tölthető le. Az angol nyelvű ismertető itt érhető el.

 

 

 

 

Vegyszer és segédanyag tanúsítása

OEKO-TEX® ECO-PASSPORT Tanúsítvány a fenntartható módon gyártott textileknél használt vegyszerekre. E tanúsítvány birtokában az OEKO-TEX® STANDARD 100 költségtakarékosabban szerezhető meg.

Minden egyéb aktuális információ elérhető a www.oeko-tex.com honlapon.

Az OEKO-TEX® és a REACH

A uniós REACH szabályozás az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja a vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával. Az OEKO-TEX® követelmények ennél szigorúbbak, tehát egyértelműen biztosítják a REACH szabályozásnak való megfelelőséget is. Az Európai Kémiai Ügynökség (ECHA: European Chemicals Agency) rendszeresen aktualizálja a veszélyes anyagok listáját. Amennyiben egy újonnan megjelent anyag a texti- és bőrlgyártásban is előfordul, akkor - indokolt esetben - felkerül az OEKO-TEX® követelményrendszerébe is.

Amennyiben kérdése van, további információra volna szüksége, keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: a.kovacs [a] innovatext.hu vagy textile [a] innovatext hu