Termékvizsgálat és tanúsítás STANDARD 100 by OEKO-TEX® és LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szabványok szerint

Textil és ruhaipari termékek, kellékek, kiegészítők tanúítása

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít. Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

A védjegy létrejöttét a vásárló igény minél magasabb színvonalú kielégítése indokolta. A textil lánc, amely a textil termék gyártási folyamatát és értékesítését foglalja magában, globális és igen összetett folyamatok eredményeként állít elő terméket. A különböző szabályozások miatt ez humánökológiai kockázatot jelenthet. Az OEKO-TEX® követelményrendszer az első, amely tudományos alapokon nyugvó, egységes összehasonlítási lehetőséget ad a textil-és ruhaipar részére, és amely a textil lánc valamennyi fázisára kiterjed, vizsgálva a termékben előforduló, lehetséges veszélyes anyagokat. Az ilyen megkülönböztető jellel ellátott termék a káros (rákkeltő, allergiát okozó stb.) anyagok szempontjából szigorúan tesztelt.

A szigorú követelményrendszert az 1992-ben létrehozott az OEKO-TEX® Szervezet (International Association for Research and Testing in the Field of Ecology) határozza meg. Az INNOVATEXT Zrt. e szervezet tagjaként 1994 óta végez vizsgálatokat és tanúsít a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szerint.

Honlapunkról angol-német nyelven letölthető a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szabvány, valamint az OEKO-TEX® tanúsítványt igénylő dokumentumok: Tanúsítvány kérvényezéseTanúsítvány meghosszabításának kérvényezéseMegfelelőségi nyilatkozat.

 

Bőr, bőrdíszmű és lábbeli tanúsítása

A LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szabvány szerinti tanúsítványról szóló magyar nyelvű információ itt tölthető le.
Angol nyelvű ismertető itt érhető el.

 

 

 

Vegyszer és segédanyag tanúsítás

ECO-PASSPORT by OEKO-TEX® Tanúsítvány a fenntartható módon gyártott textileknél használt vegyszerekre. E tanúsítvány birtokában a 
STANDARD 100 by OEKO-TEX® költségtakarékosabban szerezhető meg.

Minden egyéb aktuális információ elérhető a www.oeko-tex.com honlapon.

 

Az OEKO-TEX® és a REACH

A uniós REACH szabályozás az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja a vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával. Az OEKO-TEX® követelmények ennél szigorúbbak, tehát egyértelműen biztosítják a REACH szabályozásnak való megfelelőséget is. Az Európai Kémiai Ügynökség (ECHA: European Chemicals Agency) rendszeresen aktualizálja a veszélyes anyagok listáját. Amennyiben egy újonnan megjelent anyag a texti- és bőrlgyártásban is előfordul, akkor - indokolt esetben - felkerül az OEKO-TEX® követelményrendszerébe is.

Amennyiben kérdése van, további információra volna szüksége, keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: a.kovacs [a] innovatext.hu vagy textile [a] innovatext hu

Letöltések: